7η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2023
Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, με περίπου 1,3 εκατομμύρια νεκρούς και 50 εκατομμύρια τραυματίες κάθε χρόνο. Για άτομα ηλικίας 5-29 ετών, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή τους. Παγκοσμίως, 1 στους 4 θανάτους συμβαίνει μεταξύ πεζών και ποδηλατών.
 
Το Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021-2030 αντικατοπτρίζει έναν φιλόδοξο στόχο μείωσης των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το 2030. Τονίζει ότι μπορούν να προληφθούν αντιμετωπίζοντας το σύνολο του συστήματος μεταφορών, αναλαμβάνοντας δράση για εξασφάλιση ασφαλών δρόμων, οχημάτων και συμπεριφορών, καθώς και βελτίωση της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.
 
Η 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα διαρκέσει φέτος από τις 15 έως τις 21 Μαΐου. Το θέμα είναι οι βιώσιμες μεταφορές, και συγκεκριμένα η ανάγκη, οι κυβερνήσεις να διευκολύνουν τη μετάβαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Η οδική ασφάλεια είναι τόσο προϋπόθεση για να συμβεί αυτή η αλλαγή όσο και αποτέλεσμα αυτής.
Το σύνθημα της φετινής εβδομάδας είναι #RethinkMobility.
 
Τα βασικά μηνύματα της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ:
 
Οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους πρέπει να επανεξετάσουν την κινητικότητα – αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στο περπάτημα, την ποδηλασία και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν την ισότητα και την υγεία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
 
Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για τον επαναπροσδιορισμό της κινητικότητας – αυτό θέτει την οδική ασφάλεια στο επίκεντρο για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου.
 
Συνεπώς, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα τους πλέον εκτεθειμένους στον κίνδυνο – παιδιά, εφήβους, άτομα με αναπηρίες, πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών.
 
Το περπάτημα και η ποδηλασία, όταν είναι ασφαλή, συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων και καθιστούν τις πόλεις βιώσιμες και τις κοινωνίες δίκαιες.
 
Οι ασφαλείς, οικονομικά προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες επιλύουν πολλά από τα δεινά της κοινωνίας.
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ