Η ποδηλασία στην εποχή της επιδημίας του COVID-19

Η ECF προτείνει : Συνεχίζετε να ποδηλατείτε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του COVID-19

Η αστική ποδηλασία είναι υγιής, ασφαλής και θα μπορούσε να συμβάλει στη θεμελίωση μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας για την Ευρώπη μετά τoν COVID-19. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πρέπει ακόμη να μετακινηθούν για εργασία ή για άλλες ανάγκες. Καλούμε όλες τις αρχές της ΕΕ να επιτρέψουν την ποδηλασία και να διασφαλίσουν ότι παραμένει ασφαλής επιλογή.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ο νέος κανόνας που ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ωστόσο, καταγράφονται εκθέσεις υπουργών και δημάρχων από όλες τις ηπείρους που συνιστούν στους πολίτες τους να κάνουν ποδήλατο για να εργαστούν ή να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στη δημόσια συγκοινωνία και να εξακολουθούν να είναι σωματικά δραστήριοι.

“Η ποδηλασία είναι η τέλεια δραστηριότητα για να κάνουμε αυτές τις μέρες. Έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό πρόληψης για σωματικές και ψυχικές ασθένειες. Είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς, μόλις βγουν τα μηχανοκίνητα οχήματα από την εξίσωση – όπως συμβαίνει τώρα και σας κρατά αυτόματα στην απόσταση που συστήνεται από τους ειδικούς» σχολίασε η Jill Warren, Αντιπρόεδρος της ECF.
Σε αυτούς τους καιρούς της καραντίνας, οι αρχές από όλο τον κόσμο ζητούν από τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να μετακινηθούν ή να συνεχίσουν να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα με ασφάλεια. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill de Blasio προέτρεψε τους πολίτες να ” Ποδηλατούν ή να περπατούν προς τη δουλειά τους αν μπορούν”. Μια ομάδα 50 Βρετανών ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας από τους υπουργούς να μην αποθαρρύνουν το ποδήλατο και το περπάτημα. Στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil και η Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας ADFC συνέστησαν την ποδηλασία ως την πιο υγιεινή επιλογή για τις απαραίτητες μετακινήσεις. Η Δήμαρχος της Μπογκοτά, Claudia López εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και προχωρά στην κατασκευή δεκάδων χιλιομέτρων προσωρινών λωρίδων ποδηλάτου ως έναν τρόπο για την αντιμετώπιση της επιδημίας: “Το ποδήλατο, είναι ένα ατομικό μέσο μεταφοράς, αντιπροσωπεύει μία από τις πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για την πρόληψη του ιού, ειδικά κατά το πρώτο αυτό προληπτικό στάδιο στο οποίο συνιστάται να αποφευχθεί η στενή επαφή και τα πλήθη.”

Είναι γνωστά τα οφέλη της ποδηλασίας, σε διάφορους τομείς: υγεία, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, οικονομία, κοινωνική ένταξη. Ως εκ τούτου, καλούμε όλες τις αρχές να υποστηρίξουν ακόμη περισσότερο την ποδηλασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να την καταστήσουν ακόμη ασφαλέστερη.

Κατανοούμε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνει ο καθένας που οδηγεί ποδήλατο για να περιορίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους στο ελάχιστο δυνατό.

Συστάσεις της ECF για ασφαλή ποδηλασία κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19
Ακολουθήστε τις συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας
Πρώτα απ ‘όλα, συνιστούμε να ενημερώνεστε για τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών κάθε στιγμή. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλάζει πολύ γρήγορα, για αυτό να ελέγχεται τακτικά τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην κάθε περιοχή.

Ελέγξτε το ποδήλατό σας πριν ξεκινήσετε
Ακόμη περισσότερο από ό,τι στην καθημερινή μας ζωή, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται όλες οι πιθανές δυσλειτουργίες. Πριν αρχίσετε να ποδηλατείτε, κάντε ένα γρήγορο έλεγχο του ποδηλάτου σας και βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά: ελαστικά, φρένα, φώτα, αλυσίδα, θέση καθίσματος, τιμόνι.

Πλύνε τα χέρια σου, μην αγγίζεις το πρόσωπό σου, απολύμανε ό,τι μπορείς.
Οι δοκιμές έχουν αποκαλύψει ότι ο COVID-19 μπορεί να επιζήσει για αρκετό διάστημα στις περισσότερες επιφάνειες. Έτσι, πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την οδήγηση του ποδηλάτου σας. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας ενώ οδηγείτε, είτε φοράτε γάντια είτε όχι. Και θυμήσου να φέρεις το απολυμαντικό χεριών μαζί σου. Αυτό ισχύει ειδικότερα –αλλά όχι μόνο– για τα κοινόχρηστα ποδήλατα.

Διατηρήστε την απόσταση ασφαλείας
Η τήρηση των αποστάσεων στην ποδηλασία είναι πάγια τακτική , αλλά να δώστε ιδιαίτερη προσοχή και κρατήστε αρκετό χώρο ανάμεσα σε εσάς και άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Όταν σταματάτε σε φανάρια ή σε μια διασταύρωση, αποφύγετε τη δημιουργία ομάδων ποδηλατών πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Ποδηλατήστε σε μικρές και σύντομες αποστάσεις
Παρόλο που η ποδηλασία είναι και παραμένει ασφαλής και υγιής, όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες και σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες. Έτσι, ελέγξετε το δρομολόγιό σας από πριν και ακολουθήστε την πιο σύντομη διαδρομή για να φτάσετε στον προορισμό σας.

No Comments
Leave a Reply