ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2024

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European MOBILITY WEEK) είναι η εμβληματική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ευαισθητοποίηση  για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προωθεί την αλλαγή συμπεριφοράς υπέρ της ενεργού κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και άλλων καθαρών και ευφυών λύσεων μεταφορών.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με αποκορύφωμα την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν την Εβδομάδα Κινητικότητας για να δοκιμάσουν καινοτόμα μέτρα σχεδιασμού, να προωθήσουν νέες υποδομές και τεχνολογίες, να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα και να λάβουν ανατροφοδότηση από το κοινό.

Με περισσότερες κωμοπόλεις και πόλεις να συμμετέχουν κάθε χρόνο, και με την τεράστια έκκλησή της στα μέσα ενημέρωσης, η εκστρατεία αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024 είναι ο Κοινός Δημόσιος Χώρος. Ο κοινός δημόσιος χώρος αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Ένας τόπος όπου όλοι οι άνθρωποι, οι τρόποι μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν δικό τους χώρο, είναι ένας χώρος με περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερη ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μας καλεί να αποφασίσουμε συλλογικά πώς θα μοιραστούμε τον δημόσιο χώρο μας και να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια και άνεση σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, ιδιαίτερα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.