Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ποδηλασία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Eυρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών ECF-η φωνή των ποδηλατών της Ευρώπης, θα βρίσκεται στη Γλασκώβη όπου ήδη κατευθύνονται οι παγκόσμιοι ηγέτες για το COP26 (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή). Θα πρέπει να εστιάσουμε από την ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων και φορτηγών στα οφέλη της επένδυσης σε περισσότερη και ασφαλέστερη ποδηλασία, μια από τις καλύτερες λύσεις για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερο ποδήλατο αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Χωρίς ταχύτερη και πιο αποφασιστική συλλογική δράση από τις κυβερνήσεις για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO₂ στις μεταφορές, οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές θα είναι καταδικασμένες σε έναν κόσμο πιο εχθρικό και λιγότερο κατοικήσιμο. Οι μεταφορές ευθύνονται για το 24% των παγκόσμιων άμεσων εκπομπών CO₂, τα οδικά οχήματα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκπομπών από τις μεταφορές και αυτοί οι αριθμοί δεν μειώνονται. Εκτός από τα μη βιώσιμα επίπεδα εκπομπών άνθρακα που καταστρέφουν το κλίμα του πλανήτη μας, τα οδικά οχήματα μολύνουν τον αέρα μας σε πρωτοφανή επίπεδα, συμβάλλοντας στους θανάτους περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

Η ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021 προσδιόρισε το ποδήλατο ως μία από τις λύσεις για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου κόσμου για όλους, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον. Η χρήση ποδηλάτου παράγει μηδενικές εκπομπές, συνοδεύεται από μια μακρά λίστα κοινωνικών και οικονομικών οφελών και είναι πολύ απλά μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ανθρωπότητας για μια στροφή προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι εκπομπές CO₂ του κύκλου ζωής μειώνονται κατά 14% ανά επιπλέον ποδηλατικό ταξίδι και κατά 62% για κάθε ταξίδι με αυτοκίνητο που αποφεύγεται. Η αλλαγή από αυτοκίνητο σε ποδήλατο εξοικονομεί 150 γραμμάρια CO₂ ανά χιλιόμετρο, τα ποδήλατα e-cargo μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 90% σε σύγκριση με τα φορτηγά ντίζελ και η εναλλαγή του αυτοκινήτου στις πόλεις για περπάτημα και ποδήλατο ακόμα και μία μέρα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου μισό τόνο CO2 σε ένα χρόνο. Η οικοδόμηση συνεργειών με άλλους τρόπους ταξιδιού, όπως τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά αυτό το δυναμικό.

Η ECF ζητάει στο COP26 περισσότερη πολιτική και οικονομική υποστήριξη για το ποδήλατο.
Η κλιματική κρίση είναι ήδη μπροστά μας. Πρέπει επειγόντως να αξιοποιήσουμε τις λύσεις που προσφέρει η ποδηλασία κλιμακώνοντας ριζικά τη χρήση της. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις να δεσμευτούν πολιτικά και οικονομικά για περισσότερη, ασφαλέστερη και ολοκληρωμένη ποδηλασία που είναι δίκαιη για όλους όσους ζουν στις χώρες, τις πόλεις και τις περιφέρειες. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF) ανησυχεί ότι μόνο οχήματα μηδενικών εκπομπών θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για παγκόσμιες δεσμεύσεις που σχετίζονται με τις μεταφορές. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας πιθανός τρόπος για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αρκετά γρήγορα ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης χωρίς σημαντικά περισσότερη ποδηλασία. Το COP26 είναι μια σημαντική ευκαιρία για να καταστεί σαφές ότι το ποδήλατο είναι ένα φθηνό και εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα της ανθρωπότητας κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να εκπροσωπήσουν τη φωνή των ποδηλατών στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ECF Henk Swarttouw και η διευθύνουσα σύμβουλος της ECF Jill Warren θα βρεθούν στο COP26 για να συναντηθούν με κυβερνήσεις και οργανισμούς και να υποστηρίξουν την ποδηλασία ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την γρήγορη επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών μας στόχων γρήγορα και αποτελεσματικά.