Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021

Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας  συμμετέχει  στην εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021».

 Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση  τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών και οργανώσεων στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία μεγάλα τμήματα των πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, στους ποδηλάτες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι «Ασφαλείς και Υγιείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

Η επιλογή του φετινού θέματος αποδίδει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αντικατοπτρίζει επίσης τις ευκαιρίες αλλαγής που προκύπτουν από αυτήν την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση στην Ευρώπη κατά την οποία οι πόλεις και οι δημοτικές αρχές κατέφυγαν σε δημιουργικούς και ανθεκτικούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.
Φέτος, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας γιορτάζει την ανθεκτικότητα των πόλεων και τα επιτεύγματά τους, επιδιώκοντας παράλληλα τη διατήρηση αυτής της δυναμικής. Οι τάσεις που ξεκίνησαν το προηγούμενο έτος, όπως η αυξημένη ενεργή κινητικότητα και η χρήση κινητικότητας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, απαιτούν περαιτέρω προώθηση.

Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, με το σύνθημα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς». Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης ή της περιοχής τους με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.
Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας στα πλαίσια της φετινής εκστρατείας, σε συνεργασία με Φορείς και Συλλόγους, έχει προγραμματίσει ποικίλες δράσεις για το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Κατερίνης οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.