Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week), διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2002 και είναι ο σημαντικότερος Ευρωπαϊκός θεσμός για την προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να  κινητοποιηθούν οι πολίτες και οι τοπικές αρχές, με σκοπό πάντα τη βελτίωση των βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και την ενίσχυση των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στις πόλεις τους.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται κάθε χρόνο στις ίδιες ημερομηνίες (16-22 Σεπτεμβρίου) και κορυφώνεται με την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» στις 22 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της Ημέρας αυτής  καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Κάθε χρόνο η Εβδομάδα Κινητικότητας εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται πάντα με τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

 

Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας από την ίδρυσή της συμμετέχει στην Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνοντας ποικίλες δράσεις στις οποίες συμμετέχουν πολλοί φορείς και  σύλλογοι της πόλης μας, καθώς και μεμονωμένοι εθελοντές. Ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, Ημερίδες για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Ποδηλατοβόλτες, Ποδηλατική παιδεία στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, εορτασμός της «Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» με κλείσιμο κεντρικών δρόμων της πόλης γίνονται τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης.